woensdag 29 oktober 2008
Poging veertien
Poging dertien
I.M., tot voor kort steeds geassocieerd met Ischa Meijer, maar blijkbaar ook de afkorting voor instant messaging.
Nu kende ik wel al het chatfenomeen en de aversie die er indertijd door de bibliotheken werd voor aan de dag gelegd. Ik merk toch dat in die chatrooms vooral onsamenhangend wordt gecommuniceerd. Voor de bib zie ik als toepassing een soort spreekuurtje waarop vragen kunnen worden gesteld zoals de toepassingen "Ask a Librarian", ondermeer in de Library of Congress, en Aladin dat doen. Dat vraagt natuurlijk tijd en personeel. De steeds vaker opduikende zelfuitleenbalies zouden in principe tijd moeten creëren voor inlichtingenwerk, waarvan het onderhouden van een chatsessie een deeltje zou kunnen zijn.
dinsdag 28 oktober 2008
Poging twaalf
Twaalfde bericht, dat betekent dat we over de helft zijn, wie had dat ooit gedacht?
Google Docs is niet geworden wat ik er van verwacht had. Misschien had ik bij de start gewoon pech. Onze gebruikershandleiding uploaden lukte niet : ondermeer het vernieuwde biblogo in het document zorgde er meteen voor dat de grens van 500KB werd overschreden. Mijn tweede poging bestond uit een Excelwerkblad met wat leen- en lezersstatistieken, maar ook daar bleken nadien de grafieken verdwenen te zijn. Tenslotte heb ik het geprobeerd met een powerpointpresentatie, maar daar ging een deel van de bladschikking verloren. Al bij al een teleurstellende ervaring.
Toepassingen in de bib zie ik niet meteen. Je kan met je collega's makkelijker documenten delen via het intranet en de standaard Office-toepassingen gebruiken. Om te communiceren met het publiek lijkt het mij ook niet echt handig. Voor wie een aantal documenten om het even waar wil kunnen raadplegen, biedt het voordelen. Geef mij dan maar die andere Google-toepassing, Calendar. Voor al onze afspraken in de bib (klasbezoeken, vergaderingen, verlofplanning) gebruiken we uitsluitend Google Calendar. Dat laat me toe om overal meteen te zien welke afspraken werden gemaakt en ook van huis uit kan ik ze aanpassen.
vrijdag 24 oktober 2008
Poging elf
donderdag 23 oktober 2008
Poging tien
Ik lees een paar commentaren waarin gesteld wordt dat het daar zowat bij blijft, en dat bibliotheken toch kunnen refereren naar webwijzer. Toch niet helemaal akkoord. Ga eens een kijkje nemen op het deliciousaccount van de hoofdstedelijke bibliotheek, en je zal merken dat er over Brussel veel meer te vinden is dan in Webwijzer. In die zin kunnen bibliotheken gericht websites verzamelen die van plaatselijk belang zijn (verenigingen, administratieve diensten, …). Ook andere thematische verzamelingen moeten kunnen. Een themapakket hoeft zich niet meer te beperken tot boeken. Waarom tijdens de Week van de Smaak geen kant-en-klaar deliciousaccount waarop de betere sites zijn verzameld in verband met het onderwerp?
Nog een mooi voorbeeld vind ik in de faculteitsbibliotheek van Mieke.
Mijn deliciousaccount vind je hier. De woordenwolk is hiernaast te raadplegen.
maandag 20 oktober 2008
Poging negen
Dat betekent niet dat wij als kleine bib niet mee moeten zijn met de tijd. Ik denk dat iedere bibliothecaris in de toekomst zicht en inzicht zal moeten hebben in de nieuwe web 2.0 toepassingen. In dat opzicht sluit ik mij aan bij het standpunt van Jan Klerk, bibliothecaris in de Stadsbibliotheek Haarlem, bekend als biblioblogger ‘Jantweepuntnul’ en in 2008 door de VOB aangesteld als ‘Librarian in Residence’ op het thema ‘Bibliotheek 2.0’ Zijn bijdragen in Bibliotheekblad en op zijn blog kan ik iedereen aanraden.
In een kleine gemeente als de onze lijkt het mij in dat geval meer aangewezen om de handen in elkaar te slaan met het gemeenschapscentrum (zo worden culturele centra in Brussel genoemd), de plaatselijke muziekacademie en de cbc. Op die manier kan je een 2.0 cultureel platform opzetten en kruisbestuivend werken.
Dat Bibliotheek 2.0 te maken heeft met tweerichtingsverkeer, wordt ook duidelijker. Dat houdt natuurlijk in dat er moet geluisterd worden. Ik veronderstel dat de komende opdrachten ivm “social communities” ons zullen moeten tonen waar die kandidaat-luisteraars zich bevinden op het net.
Hoe dan ook, de mist begint op te trekken. Alleen maar hopen dat het landschap dat opduikt mijn bevattingsvermogen niet te boven gaat.
zondag 19 oktober 2008
Poging acht
Nog een paar speeltjes ontdekt en wat uitgeprobeerd. Voorbeelden vind je op flickr. Mij lijken die image generators toch vooral speeltjes waar je veel tijd in stopt en waarvan het resultaat er niet altijd even professioneel uitziet. Om wat kleur en afwisseling te verkrijgen op je blogpagina kunnen ze misschien volstaan.
woensdag 15 oktober 2008
Poging zeven
dinsdag 14 oktober 2008
Poging zes
Ook bij ons is de bibweek zaterdag van start gegaan met een verwendag. Bezoekers met een teveel aan stress konden kennis maken met "Dreams on Wheel", een relaxatiebus waarop de gasten werden verwend met zachte achtergrondmuziek, een aromatisch doekje en in een volautomatische massagestoel zachtjes met hun voetjes weer op de grond werden gezet.
Wie dat wou kon kennismaken met yoga en daarna het bibbezoek afronden met een smakelijk ontbijt.
Je kan een aantal foto's in een set bekijken op mijn flickrpagina. Na wat zoeken ben ik er in geslaagd om het copyright minder streng te maken en voor de aardigheid is ook de lokatie opzoekbaar.
woensdag 8 oktober 2008
Poging vijf
Poging vier (2)
http://zoeken.bibliotheek.be/rss.ashx?q=last:week&refx=In%20collectieOBBS^Materiaalbook&uilang=nl
Zo krijg ik meteen een lijstje van wat zij de moeite waard vonden om aan te kopen en kan ik met mijn veel krappere budget een selectie maken. Bovendien beperk ik mij tot het boekenaanbod want avm hebben we niet. Dat bespaart mij het doorzoeken van de traditionele aanwinstenlijsten. Als ik dat wens kan ik mij ook op de hoogte laten brengen van wat de collega's uit Antwerpen, Brugge, Leuven, Gent en Hasselt de moeite waard vonden.
Het lukt natuurlijk niet altijd: een zoekvraag in boekenbank naar de recentste titels van prentenboeken bestemd voor kinderen jonger dan zes jaar (NUR-code 273) levert wel resultaat op maar de url http://www.boekenbank.be/boekenbank-web/boekenbank/secured/title/search/recent zorgt in Google Reader voor volgende melding: "Uw zoekbewerking heeft geen overeenkomstige feeds opgeleverd"
En wat met zoekresultaten uit databanken waarop je een account moet hebben?
dinsdag 7 oktober 2008
Poging vier
Ik herinner mij een opleiding voor Aquabrowser waarin ik via gericht zoeken kon achterhalen wat bijvoorbeeld in de Hoofdstedelijke Bibliotheek de aanwinsten van de afgelopen maand waren over een bepaald onderwerp. Of ik dat resultaat via rss kan tevoorschijn toveren, probeer ik wel eens vanop mijn pc thuis of in de bib. Voor vandaag heb ik voorlopig genoeg bericchtjes gepost. Kwestie van al meteen niet een overdosis te krijgen...
Poging drie
RSS... je komt de symbooltjes steeds vaker tegen maar tot nu toe had ik het nog niet geprobeerd. Je merkt toch meteen dat wijzigingen op een site meteen aan jou gemeld worden, best handig als je over specifieke domeinen direct op de hoogte wenst gebracht te worden. Het was me wel al duidelijk dat rss een uitstekende hulp kan zijn bij de collectievorming in de bib. Misschien een idee voor een extra bijscholing: "collectievorming en rss"
Bij elektronische nieuwsbrieven moet je toch vaak heel wat scrollen vooraleer je terecht komt bij info die je daadwerkelijk van nut is, rss lijkt mij een tool die je kan helpen om specifieker en gerichter op de hoogte gebracht te worden.
Poging twee
Web 2.0 volg ik al een tijdje, ik heb verschillende accounts bij verschillende toepassingen, de ene gebruik ik al wat vaker dan de andere. Eéntje dat ik vrij actief gebruik is de muzieksite last.fm, die ondermeer kan bijhouden naar wat je wanneer geluisterd hebt en wie jouw muzikale voorkeur deelt. Later kom ik hier nog op terug.
Eén van onze bibliotheekgebruikers stond aan de wieg van Wikipedia België, ook door hem kreeg ik al vrij vlug in de gaten dat web 2.0 niet te stuiten is.