zaterdag 29 november 2008

Poging negentien


Van zodra ik mijn ipod had aangeschaft ben ik lid geworden van last.fm zonder goed te beseffen hoeveel informatie de toepassing opslaat. Pas na een tijdje ben ik mijn account en de opgeslagen gegevens gaan verkennen. Ik was meteen verkocht, maar ook wat geschrokken van de hoeveelheid persoonlijke informatie die je vrijgeeft. Intussen blijk ik al meer dan 3000 liedjes te hebben "gescrobbeld" en een aantal muzikale ontdekkingen heb ik te danken aan de muziekbibliotheken van andere gebruikers die dezelfde smaak als ik blijken te hebben. De achtergrondinformatie, discografieën en video's die je er meteen bijkrijgt, zijn meegenomen en bewijzen nu en dan hun nut.
Het feit dat je naar iets luistert dat op dat moment ook in Japan door een andere gebruiker wordt gesmaakt, heeft iets onwerkelijks. In tegenstelling tot Benvandebib heb ik nog niet gemerkt dat de toepassing de werking van mijn iTunes zou vertragen. Ik ben alvast overtuigd en zou last.fm niet meer kunnen missen. In de zijbalk vind je intussen mijn laatst beluisterde muziek en een lappendeken van mijn favoriete albums.
Voor bibliotheken met een muziekcollectie (de onze dus niet) lijkt mij een integratie van de vele links die last.fm aanbiedt met de bibliotheekcatalogus evident.

vrijdag 28 november 2008

Poging achttien (2)

Zal mijn mening over Facebook moeten herzien, we zijn één dag verder en mijn netwerk begint zich uit te breiden. Lid geworden van de groep Librarians make better lovers (do they?), gechat met een vriend, berichtje geplaatst, uitnodigingen verstuurd, ... Het gaat de goeie richting uit.

donderdag 27 november 2008

Poging achttien

Ik ben langs geweest bij een paar sociale netwerken. Bij Bibliotheek 2.0 Ning had ik me al bij het begin van de cursus aangemeld, je vindt een banner in de zijbalk. Voorlopig neem ik slechts deel aan 1 discussie, een top tien van bibliotheekfilmpjes (meteen reclame gemaakt voor het VCOB-filmpje dat het nieuwe logo en de Bibweek 2007 ondersteunde).

Netlog en Facebook zijn niet echt mijn ding (23-1). Op zoek naar eventuele vrienden uit mijn adresboek was de oogst teleurstellend klein, slechts één vriend bleek ook een facebook-account te hebben. Sociale netwerken lijken mij vooral iets voor jongeren, daar zit niemand te wachten op een hippe bibliothecaris. Je kan dan wel willen netwerken maar uiteindelijk merken dat eigenlijk niemand in je geïnteresseerd is. De kans om je te profileren en gekend te raken als bibliotheek lijkt mij toch gering.

Die ene vriend die ik dan toch bleek te hebben op Facebook biedt me wel de kans om meteen een aankoopsuggestie te doen voor de collega’s. Geert Jan Beeckman heeft net de eerste poëziewedstrijd Marc Braet gewonnen. Het winnende gedicht en het juryverslag vind je hier. Geert won vorig jaar ook de Herman De Coninckprijs voor het beste debuut. De bundel Diep in het seizoen verdient zeker een plaats in jullie boekencollecties.

maandag 24 november 2008

Poging zeventien

Library Thing, nu dat noem ik nog eens een toepassing die beantwoordt aan al mijn bibliotheek 2.o wensen! Toen ik er begin dit jaar voor het eerst van hoorde heb ik meteen een account aangemaakt en ik was meteen overtuigd van de meerwaarde van deze toepassing. Nu heb ik zelf geen uitgebreide persoonlijke bibliotheek, mijn lectuur vind ik in de bibliotheek, maar ik beveel het iedere kennis aan die zijn eigen catalogus wil aanleggen. Ook lezers in de bib die teleurgesteld zijn dat we hun uitleengeschiedenis niet bijhouden, verwijs ik door naar Library Thing waarin ze hun gelezen boeken kunnen opslaan. De koppeling naar Library Thing in steeds meer bibliotheekcatalogi lijkt mij onomkeerbaar. Mijn account en een paar van mijn favoriete boeken vind je al langer in de zijbalk van deze blog.
Ik vermoed dat nogal wat andere bibliothecarissen met dezelfde frustratie kampen als ik zelf: op de duur lees je meer over boeken dan dat je daadwerkelijk aan lezen toekomt en het lijstje met nog te lezen boeken wordt steeds langer. Ik las het al in een andere blog van een medestudent: misschien moet Library Thing de optie toevoegen waarmee je kan aanduiden of je een boek al dan niet gelezen hebt, of misschien heb je twee accounts nodig, je verlanglijst en je leeslijst.

vrijdag 14 november 2008

Poging zestien

Ik ben op zoek gegaan naar een web 2.0 toepassing die niet zozeer met mijn werk te maken heeft maar aanleunt bij één van mijn hobby's, namelijk koken. Het succes van S.O.S. Piet op de boekenbeurs maakte al duidelijk dat er een markt is voor kookboeken. Alleen, soms is het recept op zich niet duidelijk genoeg om aan de slag te gaan. In dat geval kan een filmpje helpen waarin stap voor stap wordt getoond hoe je het gerecht klaarmaakt. Een web 2.0 toepassing die bij dat principe aanleunt is ImCooked. Als voorbeeld bezorg ik je het recept voor jambalaya, een specialiteit uit Zuid-Louisiana. Smakelijk.

maandag 3 november 2008

Poging vijftien

YouTube kan je intussen niet meer wegdenken. Zowat alles lijkt vandaag de dag te worden gefilmd en op YouTube gegooid. Dat daar veel kaf tussen zit, hoeft geen betoog. Toch kan een passend filmpje nuttig zijn voor de promotie van de bibliotheek. De promoclipjes (1 en 2) van de bibliotheek van Middelkerke vond ik vrij geslaagd.

Mij lijkt YouTube erg handig om bibliotheekinstructiefilmpjes te verspreiden. Als Brusselse bib hebben wij veel te maken met cursisten Nederlands die op introductiebezoek komen. Een kort filmpje dat in de klas kan worden bekeken en waarin reeds een aantal kernbegrippen worden benoemd (balie, lidkaart, leengeld, fiction, SISO, enz...) zou een handig hulpmiddel zijn voor de docent én de cursisten.

Hoe professioneler zo'n video wordt gemaakt, hoe beter de boodschap overkomt. Een mooi voorbeeld vind je boven dit bericht. "A Librarian's 2.0 Manifesto" van Laura B. Cohen somt op wat van ons wordt verwacht in de nieuwe bibliotheek2.0-wereld. Soren Johannessen uit Copenhagen maakte er een mooie diavoorstelling van. Ook leuk als je merkt dat ondermeer werk van een Belgische kunstenaar wordt gebruikt om sfeer te scheppen.