Toen ik met mijn blog startte bij het begin van deze cursus “Start to web 2.0 in 23 stappen” moest ik op zoek naar een nickname en koos ervoor mezelf Bibber te noemen. Je kon die naam op twee manieren interpreteren. Enerzijds duidde hij op de angst om overspoeld te worden met al die web 2.0 applicaties en geen tijd te vinden om ze in onze kleine bibliotheek te integreren, anderzijds kon je Bibber ook lezen als de overtreffende trap van Bib, want ook daar was ik me van bewust: de bibliotheek 2.0 kan onze mogelijkheden exponentieel doen toenemen. Als ondertitel koos ik voor “of de latente angst voor de kwadratuur van de bib”. Op Wikipedia lees ik dat de kwadratuur van de cirkel als metafoor wordt gebruikt om “een nutteloze of vergeefse onderneming uit te drukken”. Waren al die nieuwe dingen wel onder de knie te krijgen? Ga ik de tijd vinden om dat allemaal te volgen? Dat viel uiteindelijk goed mee. Veel van de nieuwe dingen die ik heb ontdekt zijn heel gebruiksvriendelijk en ik was zelf onder de indruk van alle widgets die ik op mijn blog kon plaatsen om te verwijzen naar al die toepassingen. Sommige van die toepassingen zijn ontdekkingen gebleken. Met Delicious ga ik zeker verder aan de slag, feedreaders hebben me aardig verrast en ook Flickr was een openbaring. Tenslotte bleek ook Facebook socialer dan ik verwacht had. LastFM, LibraryThing en een aantal andere zaken kende ik al.
Uiteindelijk zijn het niet de toepassingen gebleken die de meeste indruk maakten, maar de mogelijkheden. De nieuwe manieren waarop we informatie kunnen aanbieden (en vanaf nu ook uitwisselen) bieden heel wat kansen om aanwezig te zijn precies daar waar die informatie in de eerste plaats gezocht wordt en dat is niet langer de bibliotheek maar het World Wide Web.
Moet iedereen nu meteen al die steeds vernieuwende toepassingen op de voet volgen en in zijn of haar bibliotheek alles aan alles beginnen linken? Wij hebben daar in onze bib alvast niet de technische ondersteuning, noch de tijd, noch de middelen voor. Ik heb begrepen dat voor de ontwikkeling van de digitale bibliotheek gekozen werd voor een aparte structuur, los van Locus dat over een paar dagen start. De blog die werd gelanceerd op digitale bibliotheek maakt alvast duidelijk dat ze hun start wat hebben gemist, veel reacties en interactiviteit valt er niet te bespeuren. Laat ons hopen dat zij de ruimte krijgen om ons blijvend ondersteuning te bieden en de middelen aanreiken om ook ons publiek de 2.0 toepassingen te kunnen aanbieden. De doelstellingen omtrent bibliotheek 2.0 die in de visietekst te lezen staan ogen alvast ambitieus.
Ik volgde al een tijdje de 2.0 ontwikkelingen in de bibliotheekwereld en daarbuiten en wist dat ze invloed zouden hebben op onze werking. De cursus heeft voor mij aangetoond dat het nog veel sneller gebeurt dan ik vermoedde en dat de verdere digitalisering van informatie onze taakomschrijving ingrijpend zal veranderen.
Natuurlijk zullen mensen nog boeken willen lezen in de toekomst en met plezier een bibliotheek binnenstappen. Maar, had vorige maand een klant gevraagd naar informatie over Versailles naar aanleiding van een bezoek aan de tentoonstelling van Jeff Koons, dan had ik hem waarschijnlijk een paar boeken getoond en eventueel een website. Vandaag kan ik die klant ook naar een podcast verwijzen die ik onlangs voor mezelf vond op iTunes. Of hoe zo een cursus ook in je persoonlijk leven ingrijpt.
3 opmerkingen:
Proficiatter (als overtreffende trap van ...) in het kwadratuur met het halen van de finish! Hoewel finish...
Sorry, de taalpurist in mij komt even naar boven..."Proficiatter" is vergelijkende trap...Zal ik je dan overtreffenderwijze "proficiatst" wensen?
Een heel mooie ondertitel voor je blog. Ik had hem na al die tijd nog niet gezien.
Inderdaad, een cursus die in je persoonlijk leven ingrijpt.
Gefeliciteerd!
Een reactie posten