maandag 8 december 2008

Poging drieëntwintig


Toen ik met mijn blog startte bij het begin van deze cursus “Start to web 2.0 in 23 stappen” moest ik op zoek naar een nickname en koos ervoor mezelf Bibber te noemen. Je kon die naam op twee manieren interpreteren. Enerzijds duidde hij op de angst om overspoeld te worden met al die web 2.0 applicaties en geen tijd te vinden om ze in onze kleine bibliotheek te integreren, anderzijds kon je Bibber ook lezen als de overtreffende trap van Bib, want ook daar was ik me van bewust: de bibliotheek 2.0 kan onze mogelijkheden exponentieel doen toenemen. Als ondertitel koos ik voor “of de latente angst voor de kwadratuur van de bib”. Op Wikipedia lees ik dat de kwadratuur van de cirkel als metafoor wordt gebruikt om “een nutteloze of vergeefse onderneming uit te drukken”. Waren al die nieuwe dingen wel onder de knie te krijgen? Ga ik de tijd vinden om dat allemaal te volgen? Dat viel uiteindelijk goed mee. Veel van de nieuwe dingen die ik heb ontdekt zijn heel gebruiksvriendelijk en ik was zelf onder de indruk van alle widgets die ik op mijn blog kon plaatsen om te verwijzen naar al die toepassingen. Sommige van die toepassingen zijn ontdekkingen gebleken. Met Delicious ga ik zeker verder aan de slag, feedreaders hebben me aardig verrast en ook Flickr was een openbaring. Tenslotte bleek ook Facebook socialer dan ik verwacht had. LastFM, LibraryThing en een aantal andere zaken kende ik al.

Uiteindelijk zijn het niet de toepassingen gebleken die de meeste indruk maakten, maar de mogelijkheden. De nieuwe manieren waarop we informatie kunnen aanbieden (en vanaf nu ook uitwisselen) bieden heel wat kansen om aanwezig te zijn precies daar waar die informatie in de eerste plaats gezocht wordt en dat is niet langer de bibliotheek maar het World Wide Web.

Moet iedereen nu meteen al die steeds vernieuwende toepassingen op de voet volgen en in zijn of haar bibliotheek alles aan alles beginnen linken? Wij hebben daar in onze bib alvast niet de technische ondersteuning, noch de tijd, noch de middelen voor. Ik heb begrepen dat voor de ontwikkeling van de digitale bibliotheek gekozen werd voor een aparte structuur, los van Locus dat over een paar dagen start. De blog die werd gelanceerd op digitale bibliotheek maakt alvast duidelijk dat ze hun start wat hebben gemist, veel reacties en interactiviteit valt er niet te bespeuren. Laat ons hopen dat zij de ruimte krijgen om ons blijvend ondersteuning te bieden en de middelen aanreiken om ook ons publiek de 2.0 toepassingen te kunnen aanbieden. De doelstellingen omtrent bibliotheek 2.0 die in de visietekst te lezen staan ogen alvast ambitieus.

Ik volgde al een tijdje de 2.0 ontwikkelingen in de bibliotheekwereld en daarbuiten en wist dat ze invloed zouden hebben op onze werking. De cursus heeft voor mij aangetoond dat het nog veel sneller gebeurt dan ik vermoedde en dat de verdere digitalisering van informatie onze taakomschrijving ingrijpend zal veranderen.

Natuurlijk zullen mensen nog boeken willen lezen in de toekomst en met plezier een bibliotheek binnenstappen. Maar, had vorige maand een klant gevraagd naar informatie over Versailles naar aanleiding van een bezoek aan de tentoonstelling van Jeff Koons, dan had ik hem waarschijnlijk een paar boeken getoond en eventueel een website. Vandaag kan ik die klant ook naar een podcast verwijzen die ik onlangs voor mezelf vond op iTunes. Of hoe zo een cursus ook in je persoonlijk leven ingrijpt.
parijs 034

zaterdag 6 december 2008

Poging tweeëntwintig (2)

"Op die plek, waar zelfs mannen geen baardgroei van betekenis hadden, was de kruideniersvrouw het doelwit van wrede spot, totdat Olga zich ermee bemoeide en haar een zelfgebrouwen drankje gaf, hetzelfde dat ze voorschreef tegen schurft."
Uit "Het oneindige plan" van Isabel Allende.

De regels zijn simpel:

Neem het dichtsbijzijnde boek, nu meteen
Ga naar pagina 56
Vind de vijfde zin
Citeer die zin op je blog
Kopieer deze instructies onderaan de post
Zoek niet naar een goed boek, mooi boek, maar pak het dichtsbijzijnde

Poging tweeëntwintig

Wat heb ik geleerd en wat vond ik leuk? Heel wat van de nieuwe web 2.0 tools kende ik al en toch was ik verbaasd over de mogelijkheden als je ze allemaal op een rijtje ziet staan. LibraryThing, Flickr, LastFM, blogger.com, FaceBook... allemaal stuk voor stuk fantastische instrumenten om met gelijkgestemden te communiceren en informatie uit te wisselen. Voorlopig zit mijn hoofd vol en geef ik mezelf een weekje de tijd om alles even te laten bezinken. Mijn drieëntwintigste poging krijg je dan wel te lezen. Tot later.

vrijdag 5 december 2008

Poging eenentwintig


Ik ben een kijkje gaan nemen op Nextspace , de nieuwsbrief van het Amerikaanse OCLC, de organisatie die ondermeer instaat voor Worldcat. Eén van de commentaren op het hoofdartikel is geschreven door Rick Anderson, Director of Resource Acquisition, University of Nevada, Reno Libraries. In zijn tekst staat hij ondermeer stil bij een aspect dat nog niet aan bod is gekomen, nl. de impact van web 2.0 op collectievorming.

Tot vandaag trachten wij allemaal een collectie op te bouwen die tegemoetkomt aan alle noden aan informatie, ontwikkeling, educatie en ontspanning van onze bezoekers (de klassieke decretale omschrijving). Dat wij op alle informatiebehoeften een antwoord zouden kunnen bieden is natuurlijk een onbegonnen zaak maar tot zolang die informatie enkel op papier bestond en bovendien te duur was om als individu aan te schaffen, bleef het een behartenswaardige zaak dat openbare bibliotheken bestonden en allemaal door de jaren heen een "just in case" collectie samenstelden.

De voortdurende uitbreiding van web 2.0 zal er voor zorgen dat onze toekomstige gebruikers toegang tot álle informatie zullen wensen: digitale collecties van kranten en tijdschriften, boeken, blogs, podcasts, enz. Dat deze behoeftewijziging al aan de gang is merken we in onze teruglopende uitleencijfers. Deze evolutie hoeft niet meteen een bedreiging te zijn maar eerder een uitdaging om nieuwe wegen in te slaan. Niet iedereen zal de vaardigheden hebben om informatie zelf bij elkaar te sprokkelen en net daarin ligt volgens mij onze nieuwe taak verscholen: als we er als bibliotheek kunnen in slagen om de barrières te slopen tussen de vraag en het overweldigende aanbod, de resultaten te filteren en als het ware digitale infopakketten op maat van de gebruiker kunnen maken, dan zal de bibliotheek als informatiebemiddelaar haar bestaansrecht kunnen behouden.

Rick Anderson staat ook stil bij het feit dat tot nu toe mensen verplicht waren om zich fysiek te verplaatsen indien zij informatie wensten. Ook dat is afgelopen. Bijna alles is via pc te vinden. Precies daar zullen wij als bibliotheek een plaats moeten verwerven. Als wij kunnen aantonen dat we de geschikte tussenpersoon zijn en onze diensten via het net kunnen verspreiden, hoeven we ons niet meteen zorgen te maken. Anderson eindigt zijn betoog met de stelling dat we niet kunnen wachten tot onze koepelorganisatie zijn steven wendt, maar dat elke bibliotheek best nu al van koers verandert.

woensdag 3 december 2008

Poging twintig (2)

Deze wou ik jullie toch niet onthouden:



Een boodschap van Al Blogger from Maarten Schenk on Vimeo.

dinsdag 2 december 2008

Poging twintig

Jongere collega’s kunnen het zich waarschijnlijk niet meer voorstellen maar toen ik startte in de bibliotheek beschikten wij over een klein stencilapparaatje om cataloguskaarten te dupliceren. Zo hoefde je maar één keer een kaartje te typen en dat dan twee keer te stencilen. Eén kaartje was voor de titelcatalogus bestemd, eentje voor de auteurscatalogus en eentje voor de onderwerpscatalogus. Wat later kregen wij, o wonder der techniek, een ultramoderne typmachine mét een geheugen! Zo hoefde je maar één cataloguskaartje te typen om er daarna twee extra te laten reproduceren en waren we eindelijk van die stencilblaadjes verlost. Those were the days!!

Sindsdien is de tijd niet blijven stilstaan. Catalografie werd geautomatiseerd en ikzelf heb steeds veel aandacht besteed aan het thesaurusbeheer, altijd met de bedoeling om een eenduidige catalogus aan te bieden met de nodige trefwoord- en auteursverwijzingen en zonder extra balast voor de gebruiker (geen dubbels, één titelbeschrijving met daaronder verscholen alle editievermeldingen, enz.) Niet dat ik (in tegenstelling tot sommige collega’s, cfr. de bibliotheekfora) een trefwoordenfetisjist ben, verre van, maar ik heb toch steeds gestreefd naar een zo overzichtelijk mogelijke catalogus. Vaak zelfs tegen beter weten in: een blik in het computersysteem op het gebruik van de catalogus maakt pijnlijk duidelijk dat al bij al heel weinig gebruikers van alle functies gebruik maken en zeventig procent van de bibliotheekbezoekers zijn sowieso grasduiners ).

Nu mensen niet langer naar de bibliotheek hoeven te komen om op te sporen welke boeken en wat voor informatie we te bieden hebben, is de situatie natuurlijk veranderd. Dat iedereen (nou ja, iedereen met een pc) van thuis uit via http://www.bibliotheek.be/ alle informatie bij elkaar vindt, is fantastisch. De verwijzingen naar Wikipedia, Mediargus, Digileen, LastFM en LibraryThing zorgen er ook voor dat mensen vaak zelfs niet naar de bib hoeven te komen. Slechts wanneer ze een bepaald boek of ander medium letterlijk in handen willen krijgen, moeten ze de stap naar de bibliotheek zetten. Dat we hierdoor de traditionele bibliotheekwerking zullen moeten hertekenen spreekt voor zich.

Ik vind wel dat we in de nieuwste sociale catalogi moeten opletten voor teveel toeters en bellen en vermijden dat de resultaten een kakofonie worden. Laten we de proef op de som nemen. Ik wil al langer aardappelen telen en ben op zoek naar informatie. Op http://zoeken.bibliotheek.be/ tik ik het woord aardappel en scoor meteen 368 hits. Op de eerste pagina vind ik vooral aardappelrecepten, slechts één boek blijkt over de teelt van aardappelen te gaan. Misschien moet ik mijn vraag aanpassen. Daarom tik ik "aardappelen telen" in. Deze keer vind ik 8 resultaten waaronder slechts 1 boek (Van avocado tot zoete aardappel : tropische cultuurplanten zelf telen, uitgavedatum onbekend), de overige 9 resultaten zijn krantenartikels die slechts van heel ver (vooral genetische manipulatie) wat te maken hebben met wat ik zoek.

Een ander probleem in Aquabrowser is de associatieve woordenwolk aan de linkerzijde. Het oogt wel mooi maar je bent er niets mee. In die zin ben ik het eens met Edwin Mijnsbergen die in My Discoveries in de AquaBrowser, RSS in WorldCat op ZB Digitaal stelt dat ook hij niet zo goed uit de voeten kan met het associatieve element in ABL en als informatiespecialist eerder kiest voor Worldcat.

Misschien zou Aquabrowser de andere richting moeten uitgaan: beginnen met het elementaire en uitbreidingsmogelijkheden voor je zoekresultaten bieden in plaats van meteen alles te tonen en je te verplichten daarna je resultaten te verfijnen. Momenteel oogt het spectaculair maar ik vermoed dat vele gebruikers in het bos de bomen niet meer vinden.

zaterdag 29 november 2008

Poging negentien


Van zodra ik mijn ipod had aangeschaft ben ik lid geworden van last.fm zonder goed te beseffen hoeveel informatie de toepassing opslaat. Pas na een tijdje ben ik mijn account en de opgeslagen gegevens gaan verkennen. Ik was meteen verkocht, maar ook wat geschrokken van de hoeveelheid persoonlijke informatie die je vrijgeeft. Intussen blijk ik al meer dan 3000 liedjes te hebben "gescrobbeld" en een aantal muzikale ontdekkingen heb ik te danken aan de muziekbibliotheken van andere gebruikers die dezelfde smaak als ik blijken te hebben. De achtergrondinformatie, discografieën en video's die je er meteen bijkrijgt, zijn meegenomen en bewijzen nu en dan hun nut.
Het feit dat je naar iets luistert dat op dat moment ook in Japan door een andere gebruiker wordt gesmaakt, heeft iets onwerkelijks. In tegenstelling tot Benvandebib heb ik nog niet gemerkt dat de toepassing de werking van mijn iTunes zou vertragen. Ik ben alvast overtuigd en zou last.fm niet meer kunnen missen. In de zijbalk vind je intussen mijn laatst beluisterde muziek en een lappendeken van mijn favoriete albums.
Voor bibliotheken met een muziekcollectie (de onze dus niet) lijkt mij een integratie van de vele links die last.fm aanbiedt met de bibliotheekcatalogus evident.

vrijdag 28 november 2008

Poging achttien (2)

Zal mijn mening over Facebook moeten herzien, we zijn één dag verder en mijn netwerk begint zich uit te breiden. Lid geworden van de groep Librarians make better lovers (do they?), gechat met een vriend, berichtje geplaatst, uitnodigingen verstuurd, ... Het gaat de goeie richting uit.

donderdag 27 november 2008

Poging achttien

Ik ben langs geweest bij een paar sociale netwerken. Bij Bibliotheek 2.0 Ning had ik me al bij het begin van de cursus aangemeld, je vindt een banner in de zijbalk. Voorlopig neem ik slechts deel aan 1 discussie, een top tien van bibliotheekfilmpjes (meteen reclame gemaakt voor het VCOB-filmpje dat het nieuwe logo en de Bibweek 2007 ondersteunde).

Netlog en Facebook zijn niet echt mijn ding (23-1). Op zoek naar eventuele vrienden uit mijn adresboek was de oogst teleurstellend klein, slechts één vriend bleek ook een facebook-account te hebben. Sociale netwerken lijken mij vooral iets voor jongeren, daar zit niemand te wachten op een hippe bibliothecaris. Je kan dan wel willen netwerken maar uiteindelijk merken dat eigenlijk niemand in je geïnteresseerd is. De kans om je te profileren en gekend te raken als bibliotheek lijkt mij toch gering.

Die ene vriend die ik dan toch bleek te hebben op Facebook biedt me wel de kans om meteen een aankoopsuggestie te doen voor de collega’s. Geert Jan Beeckman heeft net de eerste poëziewedstrijd Marc Braet gewonnen. Het winnende gedicht en het juryverslag vind je hier. Geert won vorig jaar ook de Herman De Coninckprijs voor het beste debuut. De bundel Diep in het seizoen verdient zeker een plaats in jullie boekencollecties.

maandag 24 november 2008

Poging zeventien

Library Thing, nu dat noem ik nog eens een toepassing die beantwoordt aan al mijn bibliotheek 2.o wensen! Toen ik er begin dit jaar voor het eerst van hoorde heb ik meteen een account aangemaakt en ik was meteen overtuigd van de meerwaarde van deze toepassing. Nu heb ik zelf geen uitgebreide persoonlijke bibliotheek, mijn lectuur vind ik in de bibliotheek, maar ik beveel het iedere kennis aan die zijn eigen catalogus wil aanleggen. Ook lezers in de bib die teleurgesteld zijn dat we hun uitleengeschiedenis niet bijhouden, verwijs ik door naar Library Thing waarin ze hun gelezen boeken kunnen opslaan. De koppeling naar Library Thing in steeds meer bibliotheekcatalogi lijkt mij onomkeerbaar. Mijn account en een paar van mijn favoriete boeken vind je al langer in de zijbalk van deze blog.
Ik vermoed dat nogal wat andere bibliothecarissen met dezelfde frustratie kampen als ik zelf: op de duur lees je meer over boeken dan dat je daadwerkelijk aan lezen toekomt en het lijstje met nog te lezen boeken wordt steeds langer. Ik las het al in een andere blog van een medestudent: misschien moet Library Thing de optie toevoegen waarmee je kan aanduiden of je een boek al dan niet gelezen hebt, of misschien heb je twee accounts nodig, je verlanglijst en je leeslijst.

vrijdag 14 november 2008

Poging zestien

Ik ben op zoek gegaan naar een web 2.0 toepassing die niet zozeer met mijn werk te maken heeft maar aanleunt bij één van mijn hobby's, namelijk koken. Het succes van S.O.S. Piet op de boekenbeurs maakte al duidelijk dat er een markt is voor kookboeken. Alleen, soms is het recept op zich niet duidelijk genoeg om aan de slag te gaan. In dat geval kan een filmpje helpen waarin stap voor stap wordt getoond hoe je het gerecht klaarmaakt. Een web 2.0 toepassing die bij dat principe aanleunt is ImCooked. Als voorbeeld bezorg ik je het recept voor jambalaya, een specialiteit uit Zuid-Louisiana. Smakelijk.

maandag 3 november 2008

Poging vijftien

YouTube kan je intussen niet meer wegdenken. Zowat alles lijkt vandaag de dag te worden gefilmd en op YouTube gegooid. Dat daar veel kaf tussen zit, hoeft geen betoog. Toch kan een passend filmpje nuttig zijn voor de promotie van de bibliotheek. De promoclipjes (1 en 2) van de bibliotheek van Middelkerke vond ik vrij geslaagd.

Mij lijkt YouTube erg handig om bibliotheekinstructiefilmpjes te verspreiden. Als Brusselse bib hebben wij veel te maken met cursisten Nederlands die op introductiebezoek komen. Een kort filmpje dat in de klas kan worden bekeken en waarin reeds een aantal kernbegrippen worden benoemd (balie, lidkaart, leengeld, fiction, SISO, enz...) zou een handig hulpmiddel zijn voor de docent én de cursisten.

Hoe professioneler zo'n video wordt gemaakt, hoe beter de boodschap overkomt. Een mooi voorbeeld vind je boven dit bericht. "A Librarian's 2.0 Manifesto" van Laura B. Cohen somt op wat van ons wordt verwacht in de nieuwe bibliotheek2.0-wereld. Soren Johannessen uit Copenhagen maakte er een mooie diavoorstelling van. Ook leuk als je merkt dat ondermeer werk van een Belgische kunstenaar wordt gebruikt om sfeer te scheppen.

woensdag 29 oktober 2008

Poging veertien




Podcasts volg ik al een tijdje via iTunes. Eén van mijn favorieten vind je op de site van het Vlaams-Nederlandse Huis De Buren. Ga er vooral een kijkje nemen en ontdek tal van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Ook de radioboeken van dezelfde vereniging zijn de moeite waard, vooral omdat er verhalen worden voorgelezen die niet in boekvorm zullen verschijnen, voorwaar échte toegevoegde waarde in de Bibliotheek 2.0 wereld. Niet alle schrijvers houden er zich aan de afspraak: Jeroen Brouwers leest op zijn eigen onnavolgbare wijze een fragment voor uit "Datumloze dagen". Een klik op zijn foto volstaat om mijn lievelingsauteur aan het woord te laten.


Voor de bibliotheek kunnen podcasts handig zijn om mensen de kans te bieden ook later te luisteren naar lezingen die de bib heeft georganiseerd.

Poging dertien



I.M., tot voor kort steeds geassocieerd met Ischa Meijer, maar blijkbaar ook de afkorting voor instant messaging.

Nu kende ik wel al het chatfenomeen en de aversie die er indertijd door de bibliotheken werd voor aan de dag gelegd. Ik merk toch dat in die chatrooms vooral onsamenhangend wordt gecommuniceerd. Voor de bib zie ik als toepassing een soort spreekuurtje waarop vragen kunnen worden gesteld zoals de toepassingen "Ask a Librarian", ondermeer in de Library of Congress, en Aladin dat doen. Dat vraagt natuurlijk tijd en personeel. De steeds vaker opduikende zelfuitleenbalies zouden in principe tijd moeten creëren voor inlichtingenwerk, waarvan het onderhouden van een chatsessie een deeltje zou kunnen zijn.

dinsdag 28 oktober 2008

Poging twaalf



Twaalfde bericht, dat betekent dat we over de helft zijn, wie had dat ooit gedacht?

Google Docs is niet geworden wat ik er van verwacht had. Misschien had ik bij de start gewoon pech. Onze gebruikershandleiding uploaden lukte niet : ondermeer het vernieuwde biblogo in het document zorgde er meteen voor dat de grens van 500KB werd overschreden. Mijn tweede poging bestond uit een Excelwerkblad met wat leen- en lezersstatistieken, maar ook daar bleken nadien de grafieken verdwenen te zijn. Tenslotte heb ik het geprobeerd met een powerpointpresentatie, maar daar ging een deel van de bladschikking verloren. Al bij al een teleurstellende ervaring.

Toepassingen in de bib zie ik niet meteen. Je kan met je collega's makkelijker documenten delen via het intranet en de standaard Office-toepassingen gebruiken. Om te communiceren met het publiek lijkt het mij ook niet echt handig. Voor wie een aantal documenten om het even waar wil kunnen raadplegen, biedt het voordelen. Geef mij dan maar die andere Google-toepassing, Calendar. Voor al onze afspraken in de bib (klasbezoeken, vergaderingen, verlofplanning) gebruiken we uitsluitend Google Calendar. Dat laat me toe om overal meteen te zien welke afspraken werden gemaakt en ook van huis uit kan ik ze aanpassen.

vrijdag 24 oktober 2008

Poging elf



Wat ik van Wiki's vind? Voorlopig niet zo veel. Om met een paar vrienden iets af te spreken zonder al te veel te moeten e-mailen lijkt het mij handig, omdat je tenminste verzekerd bent van deelnemers. Maar een wiki opstarten en hopen op respons lukt niet altijd. De wiki die was opgezet n.a.v. de bibliotheekweek heb ik na een tijdje links laten liggen omwille van te weinig input. Veel interactiviteit heb ik niet bespeurd.


Een bibliotheek die een verdienstelijke poging doet is de bib van Deventer. De wiki die ze hebben opgezet oogt heel mooi maar een kijkje in de geschiedenis ervan toont dat de inbreng vooral vanuit de bib zelf komt.


Ikzelf vind niet meteen goede ideeën om wiki's in een bibliotheekomgeving toe te passen. Misschien kan het gebruikt worden bij collectievorming? Als je een boekenlijst zou maken van te overwegen aankopen, kan je aan de hand van een wiki de klanten vragen welke van de titels niet mogen ontbreken in de collectie. Ook aankoopsuggesties zouden op die manier kunnen.


Ik speur voorlopig nog wat verder op het web naar relevante bibliotheektoepassingen. Tot nu vind ik alleen heel technische wiki's die vooral met bibliotheekcatalogi hebben te maken, zoals bijvoorbeeld de wiki van WoW!ter, nog zo'n bekende blogger uit de Bibliotheek 2.0-wereld.

donderdag 23 oktober 2008

Poging tien


Delicious begint zijn geheimen prijs te geven. Inderdaad, je kan je eigen favorieten makkelijker beheren, ook van op een andere pc. Ik merk ook dat hoe meer mensen je aan je deliciousnetwerk toevoegt, hoe interessanter het wordt. Over onderwerpen die je interesse wegdragen kan je via die weg heel wat meer informatie vinden.

Ik lees een paar commentaren waarin gesteld wordt dat het daar zowat bij blijft, en dat bibliotheken toch kunnen refereren naar webwijzer. Toch niet helemaal akkoord. Ga eens een kijkje nemen op het deliciousaccount van de hoofdstedelijke bibliotheek, en je zal merken dat er over Brussel veel meer te vinden is dan in Webwijzer. In die zin kunnen bibliotheken gericht websites verzamelen die van plaatselijk belang zijn (verenigingen, administratieve diensten, …). Ook andere thematische verzamelingen moeten kunnen. Een themapakket hoeft zich niet meer te beperken tot boeken. Waarom tijdens de Week van de Smaak geen kant-en-klaar deliciousaccount waarop de betere sites zijn verzameld in verband met het onderwerp?
Nog een mooi voorbeeld vind ik in de faculteitsbibliotheek van Mieke.

Mijn deliciousaccount vind je hier. De woordenwolk is hiernaast te raadplegen.

maandag 20 oktober 2008

Poging negen


Web 2.0 zegt U? Ik moet bekennen dat heel wat zaken nieuw voor me waren. Dat een blog met rss een mooi middel is om het traditionele attenderingsblad aan te vullen bijvoorbeeld, of dat Flickr een handig instrument is om foto’s van de voorbije bibliotheekactiviteiten te tonen, of dat een aantal mashups en image generators kunnen helpen om wat flyers op te leuken. Alleen… het kost allemaal zo veel tijd en in een bib met een tweepersoonsbezetting wordt het vlug allemaal wat veel. (Sint-Agatha-Berchem, werkgebied 8800 potentiële Nederlandstalige klanten, 30,000 uitleningen, 1700 actieve leden, 2 voltijdse personeelsleden)

Dat betekent niet dat wij als kleine bib niet mee moeten zijn met de tijd. Ik denk dat iedere bibliothecaris in de toekomst zicht en inzicht zal moeten hebben in de nieuwe web 2.0 toepassingen. In dat opzicht sluit ik mij aan bij het standpunt van Jan Klerk, bibliothecaris in de Stadsbibliotheek Haarlem, bekend als biblioblogger ‘Jantweepuntnul’ en in 2008 door de VOB aangesteld als ‘Librarian in Residence’ op het thema ‘Bibliotheek 2.0’ Zijn bijdragen in Bibliotheekblad en op zijn blog kan ik iedereen aanraden.

In een kleine gemeente als de onze lijkt het mij in dat geval meer aangewezen om de handen in elkaar te slaan met het gemeenschapscentrum (zo worden culturele centra in Brussel genoemd), de plaatselijke muziekacademie en de cbc. Op die manier kan je een 2.0 cultureel platform opzetten en kruisbestuivend werken.

Dat Bibliotheek 2.0 te maken heeft met tweerichtingsverkeer, wordt ook duidelijker. Dat houdt natuurlijk in dat er moet geluisterd worden. Ik veronderstel dat de komende opdrachten ivm “social communities” ons zullen moeten tonen waar die kandidaat-luisteraars zich bevinden op het net.

Hoe dan ook, de mist begint op te trekken. Alleen maar hopen dat het landschap dat opduikt mijn bevattingsvermogen niet te boven gaat.

zondag 19 oktober 2008

Poging acht

Bedankkaartje
Bedankkaartje,
originally uploaded by bibber1.

Nog een paar speeltjes ontdekt en wat uitgeprobeerd. Voorbeelden vind je op flickr. Mij lijken die image generators toch vooral speeltjes waar je veel tijd in stopt en waarvan het resultaat er niet altijd even professioneel uitziet. Om wat kleur en afwisseling te verkrijgen op je blogpagina kunnen ze misschien volstaan.

woensdag 15 oktober 2008

Poging zeven

Ook ik ben aan de slag gegaan met de speeltjes van Flickr zoals je kan zien.



IMG_7837 i Alphabet Block b L13 Alphabet Block i O T Pewter Uppercase Letter H E34 E red bacKground S Wooden Tile I Alphabet Block n T A G a- T H McElman_080417_6517_A B E R C H E M

Van een aantal mashups was ik toch behoorlijk onder de indruk. Het zoeken op kleur in ColrPickr en op onderwerp in Tag Galaxy ogen spectaculair en het tag- of trefwoorden-systeem op Findr toont volgens mij aan dat bij een immense input aan tags er zekere wetmatigheden beginnen opduiken die er voor zorgen dat het register hanteerbaar wordt en met wat zoeken vrij gerichte vragen kunnen opgelost worden. Voor onze jonge internetgebruikers op zoek naar plaatjes in Google, heb ik nu toch een paar indrukwekkende alternatieven.
Ook met wat fotootjes gespeeld, je vindt ze in mijn set mashups op mijn Flickspagina.

dinsdag 14 oktober 2008

Poging zes

Affiche
Affiche,
originally uploaded by bibber1.

Ook bij ons is de bibweek zaterdag van start gegaan met een verwendag. Bezoekers met een teveel aan stress konden kennis maken met "Dreams on Wheel", een relaxatiebus waarop de gasten werden verwend met zachte achtergrondmuziek, een aromatisch doekje en in een volautomatische massagestoel zachtjes met hun voetjes weer op de grond werden gezet.

Wie dat wou kon kennismaken met yoga en daarna het bibbezoek afronden met een smakelijk ontbijt.

Je kan een aantal foto's in een set bekijken op mijn flickrpagina. Na wat zoeken ben ik er in geslaagd om het copyright minder streng te maken en voor de aardigheid is ook de lokatie opzoekbaar.

woensdag 8 oktober 2008

Poging vijf

Snuffel wat rond op Flickr en zoek een foto waaraan je een blogbericht wil wijden.Zorg ervoor dat de foto in je bericht wordt getoond.


Flickr... En ik die dacht dat het hier over een naturisten- of holebiwebstek ging...
De eerste foto waar ik naar op zoek ging vind je hiernaast. Als tegengewicht voor het vaak stereotiepe beeld dat van bibliothecaresses wordt gegeven, lijkt hij mij geslaagd. Waar ik niet in slaagde was de url rechtstreeks uit Flickr te kopieren. Na wat zoeken blijkt dit niet evident te zijn. Of er rust een copyright op, of telkens wanneer iemand dit bericht opent, moet de foto van de server van Flickr geupload worden, en dat lijken ze niet toe te staan.

P.S. Bovenstaande foto hoort bij een set foto's onder de naam "library humour", een verzameling van voornamelijk cartoons die ons vak minder serieus nemen dan wijzelf. De set maakt deel uit van een grotere verzameling foto's, toebehorend aan Monica Bargmann, Oostenrijkse collega, fervent gebruikster van Flickr en ook heel actief in andere 2.0 toepassingen, zoals je op haar blog kan merken.

Poging vier (2)

Ik kom nog even terug op rss-feeds. Ik had het al over rss en collectievorming. Om te weten te komen welke boeken onze grote Brusselse broer, de Hoofdstedelijke Bibliotheek, de laatste week heeft opgenomen in haar collectie heb ik via http://zoeken.bibliotheek.be/ een feed gecreëerd die er zo uit ziet:
http://zoeken.bibliotheek.be/rss.ashx?q=last:week&refx=In%20collectieOBBS^Materiaalbook&uilang=nl
Zo krijg ik meteen een lijstje van wat zij de moeite waard vonden om aan te kopen en kan ik met mijn veel krappere budget een selectie maken. Bovendien beperk ik mij tot het boekenaanbod want avm hebben we niet. Dat bespaart mij het doorzoeken van de traditionele aanwinstenlijsten. Als ik dat wens kan ik mij ook op de hoogte laten brengen van wat de collega's uit Antwerpen, Brugge, Leuven, Gent en Hasselt de moeite waard vonden.

Het lukt natuurlijk niet altijd: een zoekvraag in boekenbank naar de recentste titels van prentenboeken bestemd voor kinderen jonger dan zes jaar (NUR-code 273) levert wel resultaat op maar de url http://www.boekenbank.be/boekenbank-web/boekenbank/secured/title/search/recent zorgt in Google Reader voor volgende melding: "Uw zoekbewerking heeft geen overeenkomstige feeds opgeleverd"
En wat met zoekresultaten uit databanken waarop je een account moet hebben?

dinsdag 7 oktober 2008

Poging vier

Schrijf een blogpost waarin je vermeldt wat de interessantste RSS feeds zijn die je ondertussen hebt ontdekt.

Ik herinner mij een opleiding voor Aquabrowser waarin ik via gericht zoeken kon achterhalen wat bijvoorbeeld in de Hoofdstedelijke Bibliotheek de aanwinsten van de afgelopen maand waren over een bepaald onderwerp. Of ik dat resultaat via rss kan tevoorschijn toveren, probeer ik wel eens vanop mijn pc thuis of in de bib. Voor vandaag heb ik voorlopig genoeg bericchtjes gepost. Kwestie van al meteen niet een overdosis te krijgen...

Poging drie

Schrijf een blogpost over je ervaringen met RSS en een nieuwslezer. Hoe beïnvloedt RSS je gedrag om met informatie op het internet om te gaan?Wat is het verschil met het ontvangen van elektronische nieuwsbrieven per e-mail?

RSS... je komt de symbooltjes steeds vaker tegen maar tot nu toe had ik het nog niet geprobeerd. Je merkt toch meteen dat wijzigingen op een site meteen aan jou gemeld worden, best handig als je over specifieke domeinen direct op de hoogte wenst gebracht te worden. Het was me wel al duidelijk dat rss een uitstekende hulp kan zijn bij de collectievorming in de bib. Misschien een idee voor een extra bijscholing: "collectievorming en rss"

Bij elektronische nieuwsbrieven moet je toch vaak heel wat scrollen vooraleer je terecht komt bij info die je daadwerkelijk van nut is, rss lijkt mij een tool die je kan helpen om specifieker en gerichter op de hoogte gebracht te worden.

Poging twee

Schrijf een tweede bericht waarin je vertelt wat - vóór je aan deze cursus begon - jouw ervaring was met web 2.0 toepassingen.Welke diensten ken je al? Welke gebruik je actief? Of is alles tot hiertoe nog onontgonnen terrein?

Web 2.0 volg ik al een tijdje, ik heb verschillende accounts bij verschillende toepassingen, de ene gebruik ik al wat vaker dan de andere. Eéntje dat ik vrij actief gebruik is de muzieksite last.fm, die ondermeer kan bijhouden naar wat je wanneer geluisterd hebt en wie jouw muzikale voorkeur deelt. Later kom ik hier nog op terug.

Eén van onze bibliotheekgebruikers stond aan de wieg van Wikipedia België, ook door hem kreeg ik al vrij vlug in de gaten dat web 2.0 niet te stuiten is.

Poging één

Zo, we zijn van start gegaan. Web 2.0 moet in de komende weken steeds duidelijker worden. Momenteel nog een beetje de indruk dat dit eerste tekstje waarschijnlijk in het luchtledige verdwijnt. Benieuwd welke kant het zal opgaan: word ik lid van een worldwide community of ben ik de zoveelste die wat eenzaam op zijn eentje zit te tokkelen...